Moja przygoda z nasionkami Chia zaczęła się już jakiś czas temu, kiedy to od bratowej mieszkającej w UK dostałam je po raz pierwszy. Ona jest weganką i mocno dba o swoją dietę. Ale od początku....
Jeśli chodzi o teorię
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy
tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości
kwasu α-linolenowego.
Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego
(głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej),
znaczny poziom przeciwutleniaczy (
kwas chlorogenowy i
kawowy,oraz
flawonoidy w tym
myrycetynę,
kwercetynę i
kemferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają
glutenu.
Nie chcę tu robić jakiegoś teoretycznego wykładu. Jeśli jesteście zainteresowani bardziej właściwościami zdrowotnymi tych nasionek w internecie znajdziecie mnóstwo informacji na ich temat. Ja tylko chciałam pokazać, że coś takiego znalazło się moim jadłospisie szczególnie, że moja anemia w ciąży mocno daje mi w kość. A każda próba walki z nią jest dobra - szczególnie jeśli jest smaczna :)
No więc Chia kupiłam w Biedronce (5,99zł zielone opakowanie 150g) oraz w Lidlu (7,99zł fioletowe opakowanie 250g) niestety były to tylko takie limitowane akcje i teraz już ich w tych sklepach nie widzę.

Szałwia hiszpańska (
Salvia hispanica L.) to pochodząca z
Meksyku
i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub
białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion,
nazywanych
nasionami chia. Ich
właściwości zdrowotne
doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia
były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków
uprawą. Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący
za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w
wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka,
zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego
ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy
magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych
substancji.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
Szałwia hiszpańska (
Salvia hispanica L.) to pochodząca z
Meksyku
i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub
białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion,
nazywanych
nasionami chia. Ich
właściwości zdrowotne
doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia
były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków
uprawą. Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący
za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w
wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka,
zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego
ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy
magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych
substancji.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
Szałwia hiszpańska (
Salvia hispanica L.) to pochodząca z
Meksyku
i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub
białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion,
nazywanych
nasionami chia. Ich
właściwości zdrowotne
doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia
były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków
uprawą. Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący
za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w
wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka,
zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego
ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy
magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych
substancji.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
To jeśli chodzi o same nasionka. Ja robię z tych nasionek pudding, ale wiem, że ludzie dodają je do wszystkiego. Ja robię to na oko :) do takiego kubeczka kupionego w Ikei wsypuję 4 łyżeczki nasionek i napełniam go mlekiem roślinnym (ryżowym, sojowym) smakowym, a następnie dokładnie mieszam, wstawiam do lodówki, po pół godzinie ponownie mieszam i odstawiam ponownie na kilka godzin aż stężeje.
Do słoiczka kupionego w Pepco za 6,99zł wlewam gęste słodkie syropy (Chia nie ma smaku nabiera smaku od mleka roślinnego) mogą być dżemy, zmiksowane owoce, następnie wlewam Chia, a na górę daje jeszcze świeże owoce i deserek gotowy.
To jak będzie wyglądał i smakował pudding zależy od tego co do niego dodamy. Teraz idzie lato więc wybór będzie większy :)
Ja staram się jeść pudding 1-2 razy w tygodniu. Jest smaczny, zdrowy i pożywny. Serdecznie Was zachęcam do spróbowania :)
Jeśli macie jakieś pytania z chęcią na nie odpowiem :)
Szałwia hiszpańska (
Salvia hispanica L.) to pochodząca z
Meksyku
i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub
białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion,
nazywanych
nasionami chia. Ich
właściwości zdrowotne
doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia
były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków
uprawą. Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący
za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w
wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka,
zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego
ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy
magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych
substancji.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
One mnie kuszą ze względu na dużą ilość błonnika, a tego w ciąży nigdy za mało! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym! Szczególnie na dworze, przy 30stostopniowym upale ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie próbowałam tych nasion, ale pudding wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że limitowane bo chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńI´ve heard about this chia. But I´ve never tried them.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! <3
OdpowiedzUsuńTyle już się nasłuchałam o tych nasionach, muszę w końcu wypróbować! Świetnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://czterydni.blogspot.com/
uwielbiam nasionka chia, to moje ulubione śniadanko;)
OdpowiedzUsuńشركة عزل اسطح بالدمام
OdpowiedzUsuńشركة عزل اسطح بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
pyszny i zdrowy deser! mniam!
OdpowiedzUsuń